الريم وهو نوع من الطحالب المائية التى تتواجد فى البيئة الطبيعية للاسماك وهى لا تصلح الا للاسماك التى تتغذى على النباتات وهو نبات اخضر ينمو علي جنبات احجار النيل وفي اي مكان يوجد به هدار او منحدر كبير للماء
وهناك نوعين من الريم هما ( الزفر ) و (الأسواني) أما الزفر بيكون مش مغسول كويس و خشن حبتين ولونه أخضر غامق و فيه دود أحمر رفيع جداً ( الدود مش شرط) أما الأسواني فلونة أخضر زرعي و شعره طويل و نظيف جداً
انواع السمك البلطى والبنى والمبروكة
اوقات الصيد : أفضل وقت لصيد الريم فى الصيف أو يكون الجو دافى و في النهار فقط ويفضل بعد الظهر وفى ناس اشتغلت بالريم باليل واخدت سمك ودى ارزاق طبعا لادخل لنا فيها
بالنسبة لموسم الصيد بالريم فهو يبدأ من شهر 3 ويستمر حتى منتصف شهر 10 ويكون فى قمته فى شهور 6و7و8 .... وبالنسبة لأوقات الصيد بالريم وانا أتكلم عن البلطى خصوصاً نظراً لأنه السمك الاكثر انتشاراً ، فيبدأ البلطى بالدخول على الريم مع بدايه ارتفاع حرارة الماء اى بعد الساعة الحادية عشر صباحاً ويستمر حتى غروب الشمس لان السمك يبدأ بالاكل قبل البيات ليلاً كمبدأ عام فإن السمك يبدأ بالدخول على الريم مع ارتفاع الحرارة ويكون نهاراً حيث ان الريم لا يمكن استخدامة فى الصيد ليلاً لأنه يعتمد فى الصيد على الحركة والرؤية وليس الرائحة كصيد الليل اماكن الصيد لازم يكون الدور المية ماشية يعنى مش واقفة
تجهيز الدور
ودى اول طريقه ودي بتستخدم في الأدوار الضيقة)) وهية نجيب ورقة ريم لفة ريم 50 جرام و ناخد قبضتين طين من الأرض و نقسم ورقة الريم إلى جزئين و نحط الريم بالطول في كل قبضة طين بحيث يكون فيه شرشوبة من النحيتين و نرميه في المية في عكس إتجاه التيار بمسافة 20 متر من المكان إللي إنته قاعد فيه و الطين هيتفتت لوحده و يخرج الريم شعرة شعرة .. نأتى بعد ذلك الى الادوار التى يتم الصيد فيها بالريم ... فالقاعدة العامة ان الريم يحتاج الى ماء جارى بنسبة متوسطة حتى لا تقطع منك الريم وتسمى هذه الطريقة بطريقة التسريح ، حيث أنه يتم اختيار دور الماء فيه جارى فلو فرضنا مثلاً انك جالس امام الماء وسريان الماء يتجه من اليمين الى اليسار ... إذا تبدأ فى رمى الخيط على ناحية اليمين مثلاً لتبدأ الدور من أوله وحتى تتمكن من التسريح فى أكبر مساحة ممكنة وطبيعى الخيط بتاعك حيمشى مع التيار من اليمين الى اليسار وعند نقطة الإطعام وهى النقطة التى يبدأعندها السمك فى الأكل غالباً ما تكون نقطة تجمع الاسماك ... يبقى تحاول بكل الطرق انك تمنع الخيط ان يتعدى تلك النقطة حتى لا تخرب الدور وتشتت السمك ويهرب من الدور ... وعند البلع ترد العود بتاعك فى الاتجاة العكسى ولكن بفن وإحتراف حتى لا تقطع السمك منك وحتى لا تخيف باقى السمك فى الدور ولا يهرب
الطريقة الثانية الشغل بالطريقه التانيه و تسمى البراشوت ودي بتستخدم في الأدوار المفتوحة وهية بتاخد من الريم هنا مجموعة شعر بمجموعة شعر المجموعة بحيث نقسم ورقة الريم على عشرة و نربطها بخيط قطن في حجر صغير في حجم البلحة وتلقى بالعشرة في شكل نصف دايرة حولك و على مسافة 20 متر التزفير بالريم نأتى بزجاجة مياه معدنية و نضع بها ريم مقطعة و مفرية وتوضع في الزجاجة المملوءة نصفها ماء و ترج جيداً و يتم تفريغ محتواها أمامك عند ردة المياة حتى يخرج الريم عن المنطقة التى ترغب في الصيد منها
العده المستخدمه لصيد الريم
خيط الترميل يفضل ان يكون خفيف يعني 20 او 18 السن 10 او 12 لان السمكه بتبلع فدائماً اختار سن الريم مفتوح والحربه حاميه وطويله وتكون السلكه رفيعه ولو الدور غويط وما فهوش شر كبر السن حسب حجم السمك ويتم اخذ خصله من الريم رفيعه طولها 5 سم وتمسكها من المنتصف
وتضعها على رأس السن من المنتصف من عند الخيط بحيث يكون الطرفين سايبين
وتبدأ تلف النصف الاول على السن بدايه من رأس السن المترمل وتظل تلف حوالي 6 لفات الى ان تصل الى سلاح السن
ثم تبدأ بلف النصف الثاني فى الاتجاة العكسي للف النصف الاول وتسيب الباقي مدلدل من السن
الفله صغيرة ورصاصه توزنها بحيث ما يكونش ظاهر من الفله غير الشفاطة
لو كنت عايز تصتاد بالريم بمعنى إنك لما تكون رايح تصتاد في حتة جديدة بالريم تاخد معاك ورقتين زفر وورقتين أسواني و تحضر الدور بتاعك و تجرب الزفر ساعة و الأسواني ساعة و تشوف اى منهم هيشتغل أكثر طريقه حفظة
في ورق جرائد مبلل ولازم يكون رطب دائماً ويتم وضعها فى درج الثلاجة قبل الصيد بيوم واحد ليس اكثر
شكرا للمتابعه وانتظرونا فى شرح جديد وسمكه وطعمايه جديده
إرسال تعليق